A la recherche du chef perdu

Hij laat me al jaren niet los: Vatel.
Ik heb films over hem gezien, boeken over hem gelezen, zijn portret en dat van zijn baas gegoogled. Zelfs de keuken waar hij werkte bezocht.

Toch blijft een groot deel van zijn leven waarschijnlijk altijd een mysterie, gehuld in 17e eeuwse Parijse nevelen. Waar komt hij vandaan? Heeft hij echt de slagroom uitgevonden? Maar het weinige wat we wél van hem weten, is zeker de moeite waard. En de mythes eromheen trouwens ook.

François Vatel

François Vatel

woensdag 26 mei 2010

Van Vatel naar Watel of Wattel

De naam Vatel hoorde ik een paar jaar geleden voor het eerst.
Mijn nichtjes Michèle en Carlijn Wattel vroegen me of ik ooit van François Vatel had gehoord. Hun moeder en overleden vader vertelden als anekdote dat chefkok / hofmeester Vatel, die kookte voor Lodewijk XIV, een verre voorvader van ons zou zijn.
‘Er is zelfs een film over hem gemaakt een paar jaar geleden, met Gérard Depardieu in de hoofdrol,’ voegden ze er behulpzaam aan toe.

Vatels laatste dag

Het is vier uur in de morgen op 24 april 1671.
Vanuit de ochtendnevel, die het majestueuze kasteel van Chantilly omringt, duikt in de verte een ruiter op. Hij stapt af op het erf, waar groot en klein vee zich slaperig begint te roeren, en vraagt aan de knecht: ‘gaat alles goed?’
‘Jazeker,’ is het antwoord, ‘de koning is zeer tevreden.’
In de perfect geometrische tuinen van het kasteel dwaalt echter een ander staflid dat allesbehalve tevreden is: Vatel.