A la recherche du chef perdu

Hij laat me al jaren niet los: Vatel.
Ik heb films over hem gezien, boeken over hem gelezen, zijn portret en dat van zijn baas gegoogled. Zelfs de keuken waar hij werkte bezocht.

Toch blijft een groot deel van zijn leven waarschijnlijk altijd een mysterie, gehuld in 17e eeuwse Parijse nevelen. Waar komt hij vandaan? Heeft hij echt de slagroom uitgevonden? Maar het weinige wat we wél van hem weten, is zeker de moeite waard. En de mythes eromheen trouwens ook.

François Vatel

François Vatel

dinsdag 1 juni 2010

Vatel: zijn leven

Hoe Vatels leven er echt uitzag, weten we dus niet. Toch circuleren er de nodige levenbeschrijvingen van hem. Op basis hiervan, geef ik hieronder een mogelijk curriculum vitae:

1631 : François Vatel geboren in Zwitserland, onder de naam Fritz Karl Watel.
Of in Parijs?
1646 : werkt zeven jaar als leerling bij Jehan Hévérard, traiteur patissier en peetvader van François en/of zijn broer.
1653 : Gaat werken in de keuken van château of Vaux le Vicomte, wordt "Chef de Cuisine" en later 'steward' (intendant) van minister van Financiën Fouquet.









Nicolas Fouquet


1661 : verlaat Frankrijk en vlucht naar Engeland nadat Fouquet gearresteerd wordt door Lodewijk XIV.
1663 : Vatel wordt "Chef de Cuisine" van Le Grand Condé, generaal Louis de Bourbon, Prince de Condé (1621 – 1686) op Château de Chantilly.
1671 : zelfmoord.

Het mysterie Vatel

Na de eerste kennismaking ontdek ik een wereld aan Vatel-vermeldingen op internet. Er bestaan diverse hotelscholen met die naam, er is een prestigieuze Franse prijs voor chef-koks naar hem genoemd, evenals diverse restaurants en cateraars over de hele wereld. Zelfs in New Mexico USA ontdek ik een restaurateur Vatel, die beweerd van de illustere chef-kok af te stammen.
Maar over de man zelf is weinig te vinden.