A la recherche du chef perdu

Hij laat me al jaren niet los: Vatel.
Ik heb films over hem gezien, boeken over hem gelezen, zijn portret en dat van zijn baas gegoogled. Zelfs de keuken waar hij werkte bezocht.

Toch blijft een groot deel van zijn leven waarschijnlijk altijd een mysterie, gehuld in 17e eeuwse Parijse nevelen. Waar komt hij vandaan? Heeft hij echt de slagroom uitgevonden? Maar het weinige wat we wél van hem weten, is zeker de moeite waard. En de mythes eromheen trouwens ook.

François Vatel

François Vatel

dinsdag 29 juni 2010

Zelfmoordchefs: Vatel en Loiseau

De tweede dood van Vatel
Werd Vatels dood in 1671 als heldhaftige erekwestie gezien, in de 19e eeuw wordt hij in de culinaire wereld eerder als ‘laf’ afgeschilderd. Wat precies de doorslag heeft gegeven voor Vatel zullen we nooit weten. Had hij in de 21e eeuw geleefd, dan was er misschien na zijn dood een video gemaakt, zoals deze over zijn 'collega' Bernard Loiseau die in 2003 zelfmoord pleegde: