A la recherche du chef perdu

Hij laat me al jaren niet los: Vatel.
Ik heb films over hem gezien, boeken over hem gelezen, zijn portret en dat van zijn baas gegoogled. Zelfs de keuken waar hij werkte bezocht.

Toch blijft een groot deel van zijn leven waarschijnlijk altijd een mysterie, gehuld in 17e eeuwse Parijse nevelen. Waar komt hij vandaan? Heeft hij echt de slagroom uitgevonden? Maar het weinige wat we wél van hem weten, is zeker de moeite waard. En de mythes eromheen trouwens ook.

François Vatel

François Vatel

zondag 13 juni 2010

Uitvinder van de gastronomie en de slagroom

Eén ding staat vast over Vatel: hij was in die tijd een beroemd maître d’hôtel. Hij beheerste als geen ander de organisatie en aankleding van de meest fantastische feesten voor honderden veeleisende, verveelde gasten die tijdens het eten van exquise gerechten vuurwerk, ijssculpturen en zang, dans voorgeschoteld wilden krijgen. Gasten die ook overdag vermaakt moesten worden met spelletjes en jachtpartijen en die het normaal vonden dat elke wens onmiddellijk werd ingewilligd, zeker als je familie van Lodewijk XIV was.
Iets minder vast staat of hij echt de uitvinder van de slagroom is.