A la recherche du chef perdu

Hij laat me al jaren niet los: Vatel.
Ik heb films over hem gezien, boeken over hem gelezen, zijn portret en dat van zijn baas gegoogled. Zelfs de keuken waar hij werkte bezocht.

Toch blijft een groot deel van zijn leven waarschijnlijk altijd een mysterie, gehuld in 17e eeuwse Parijse nevelen. Waar komt hij vandaan? Heeft hij echt de slagroom uitgevonden? Maar het weinige wat we wél van hem weten, is zeker de moeite waard. En de mythes eromheen trouwens ook.

François Vatel

François Vatel

vrijdag 21 mei 2010

Vatel the movie


Kasteel Chantilly, France eind april 1671

François Vatel is de toegewijde hofmeester (intendant) van de trotse oude, maar geruïneerde Prins de Condé. De prins wil de jonge koning Lodewijk XIV voor zich winnen. Om zodoende het opperbevel te krijgen bij een militaire ingreep tegen de Nederlanders èn geld te verdienen, want hij zit aan de grond. Daarom vraagt de prins aan Vatel om een formidabele ontvangst voor Lodewijk XIV en het Hof van Versailles op het Kasteel van Chantilly te regelen. Want Vatel is in het 17e eeuwse Parijs de man die je daarvoor moet hebben.

De feestelijkheden zullen drie dagen en nachten duren en moeten zelfs de verwende koning betoveren. Vatel en een leger huispersoneel werken keihard om Lodewijk te imponeren. Hij organiseert feestelijkheden met uitgebreide menu's en grootse mise-en-scènes waar de koning dol op is, inclusief, ballet, opera, ijsscuplturen enzovoort.
Als de feestelijkheden ten einde lopen en het humeur van de genodigden niet meer stuk kan, lijkt alles in kannen en kruiken. Maar het laatste diner dat Vatel voorbereidt lijkt mis te lopen. De vis die hij besteld had, wordt niet tijdig afgeleverd. Om zijn eer te redden, pleegt Vatel zelfmoord.

Bekijk de trailer van de film, met Gérard Depardieu als Vatel:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten